Zilver op EK junioren

Afgelopen weekend was het EK junioren in Baselga de Piné. Ik had me hiervoor geplaatst via de Starclass wedstrijden. Na Dresden en Hasselt stond ik tweede in deze competitie en had ik me al geplaatst. Daarom heb ik in Albertville niet mee gereden en gezakt naar de derde plek in het eindklassement van de Starclass. Maar geplaatst dus en de Nederlanders hebben het goed gedaan want nooit eerder deden er zoveel Nederlandse junioren mee aan het EK junioren. We waren dit jaar de grootste landenploeg.

Donderdagochtend om 5 uur vertrek vanuit Heerenveen richting Eindhoven. Vanaf daar vlogen we naar Milaan en toen was het een eind rijden met de bus naar Baselga. ’s Middags hebben we nog even op het ijs gestaan. Het is een mooie, maar koude hal.

Het toernooi begon op vrijdag met de 1500 meter. Ik wist me vrij makkelijk te plaatsen voor de A-finale. Ik reed lang op kop, tot dat er drie russen voorbij kwamen. In de laatste ronde kon ik nog naar positie 2 opschuiven. Helaas was er onderweg een Rus gevallen en kreeg ik daarvoor een Penalty. Volgens mij was het er echt geen en ook Dave (mijn trainer-coach) had niks gezien. Maar ik was dus zesde. Deze dag reden we ook de voorronde van de relays. We reden met Leon, Dennis, Itzhak en ik en we plaatsten ons voor de finale.

Op de tweede dag reden we de 500 meter. Ik had een lastige loting maar wist me toch en met de snelste tijd te plaatsen voor de A-finale. Daar mocht ik dus vanaf positie 1 starten. Ik ging als tweede de eerste bocht in. Achter me vielen in de eerste ronde Itzhak en Billy, en vlak voor het eind viel de Rus voor me. Ik kon de laatste ronde dus rustig naar het goud schaatsen. Daarmee steeg ik naar de derde plek in het tussenklassement. We reden ook de finale van de relays. Nu reden we met Dylan, Dennis, Itzhak en ik. Bij de laatste wissel hadden we een mooie voorsprong op Hongarije maar hun slotrijder is erg goed. Hij rijdt ook al Wordcups en wist zijn schaats 7/1000e seconde voor Itzhak over de finish te drukken. Zilver dus!

image

Op zondag hadden we nog twee ritten 1000 meter op het programma staan. Zaterdag was ik in de heats onderuit gereden door een Rus dus was ik toegevoegd aan groep 1. Met een tweede plek in de halve finale plaatste ik me opnieuw voor de A-finale. Ik nam even de kop, liet me toen overnemen omdat ik graag op plek twee wilde controleren. Toen ik een paar rondjes later buitenom de aanval inzette, raakte ik even uit balans. Twee andere rijders konden profiteren en kwamen binnendoor. Even later kon ik Billy weer inhalen, maar hij kwam me voor de streep weer voorbij. Ik had dus brons. Daarmee was ik tweede in het overall eindklassement van de jongens junioren A. Een mooie klassering, al baal ik wel van die Penalty op de 1500 meter. Zonder die Penalty of als ik op de 1000 als tweede was geworden, was ik eerste geweest. Maar het is zoals het is en ook al mooi.

image

Direct na de ceremonie ben ik met het Duitse team mee gereden tot Hotel Wipptalerhof langs de Brennerautobahn. Daar stonden mijn ouders en vandaag heb ik de eerste dag geskiet. Ik heb mijn wedstrijdseizoen mooi afgesloten. We trainen nog even door en dan is het afwachten in welk team ik kom.

3 pings

  1. […] de gemeente Steenwijkerland voor de prestaties van vorig seizoen. Mark werd op het EK junioren eerste op de 500 meter en tweede overall en ik had het Open NK gewonnen. We kregen een envelop en een mooie bos […]

  2. […] de gemeente Steenwijkerland een mooie bos bloemen en envelop aan te bieden voor de medailles op het EK junioren en Open NK van afgelopen seizoen. Het is een leuk gebaar vanuit het sportbeleid van onze gemeente […]

  3. […] Het WK junioren leverde Mark met zijn team een Nederlands juniorenrecord op de relay op. Het EK startte teleurstellend met een wazige Penalty op de 1500 meter. Daarna won Mark de 500 meter en werd hij derde op de 1000 […]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.