Worldcups Azië

De eerste Worldcup medaille van het nieuwe seizoen is binnen. In Seoul haalden we zilver op de relay! Maar nu eerst verder waar we gebleven waren.  Na een teleurstellende Invitationcup reden we nog een kwalificatietoernooi. Ik reed wel lekker maar kwam net een plekje tekort voor de eerste twee Worldcups in Boedapest en Dordrecht. Het niveau in Nederland ligt hoog en er zijn een paar jongens die allemaal van elkaar kunnen winnen of verliezen.  Wat me daarom wat tegen stond, is dat de gouden WK relayploeg van vorig jaar al geplaatst was voor deze eerste twee Worldcups. Dit betekent in feite dat het eerste kwalificatiemoment van het vorige seizoen; een Invitationcup met daarin veel buitenlandse invloed, door werkt in de Olymische kwalificatie.  Volgens mij  moet Nederland het op z’n Canadees gaan doen. Onze top is breed genoeg om twee weekenden drie afstanden te verrijden met alleen Nederlandse rijders om zo een zuivere selectie te krijgen waarin je ook nog een rit pech kunt hebben. Een beschermde status voor een rijder als Sjinkie zal niemand daarbij betwisten.

KSNBcup en massstart
Hoe dan ook heb ik de Worldcup in Dordrecht als toeschouwer mogen bezoeken. Het was een mooi en goed georganiseerd toernooi waar #ShorttrackNL goed presteerde. Zelf reed ik een KNSB cup in Zoetermeer. In de A-finale werd ik een paar keer opzij en naar achter gebeukt en uiteindelijk door een RTC rijder onderuit gereden. Het kost me soms wat moeite om me op te laden voor dit soort wedstrijden. Dan ben je één van de beste relayrijders van Nederland en dan moet je zo’n 1500 meter om spek en bonen in de Silverdome rijden. Ik gebruik deze races meestal om eens wat uit te proberen.

Mark Massstart Leeuwarden

Ik reed in deze periode ook nog een Massstart in Leeuwarden. Ik gokte op de eindsprint en kwam daarin iets van 3/1000e tekort om derde te worden. Maar het zijn leuke ritten om er bij te doen.

Alta Valtellina Trophy
Daarna mochten we naar Italië waar we in Bormio de Alta Valtellina Trophy reden. Altijd een mooie wedstrijd. Ik haalde op elke afstand de A-finale. In de eerste, die op de 1500 meter, besloot ik tot een verrassingsaanval. Nog in de eerste ronde versnelde ik zo stil mogelijk en sprong ik vanaf de achterste positie uit de groep weg. Kort daarna had ik een rondje op de rest. Daarna volgde een warrige race met rare valpartijen, maar ik had mijn eerste 34 finalepunten binnen.

Op de 500 meter werd ik tweede. Ik reed in de halve finale nog een PR, met 42,171. Daarna kwam de 1000 meter. In deze A-finale gingen er weer twee rijders onderuit. Het zat een paar teamgenoten niet mee dit weekend. Ik werd opnieuw tweede. Ik bleef leider in het klassement, maar de verschillen werden klein. In de Superfinale over 3000 meter ging het alleen nog tussen Dennis en mij. In een onoverzichtelijke rit hebben we de anderen laten rijden maar pakten ook een paar ontsnapten weer terug. Uiteindelijk werden wij derde en vierde en hadden we hetzelfde puntenaantal. Maar omdat de langste afstand dan de doorslag geeft, won Dennis en werd ik tweede overall. Het belangrijkste vond ik dat ik lekker heb gereden. En misschien heeft dat ook geholpen dat ik mee mocht naar de Worldcups in Shanghai en Seoul.

Azië
We vertrokken eerst naar Japan voor een trainingskamp. Het was best apart dat ons hele gezin ineens in Azië zat. Mijn zus Anke doet een minor op Bali en mijn ouders waren daar op dat moment voor een vakantie en een bezoekje aan Anke.
Ik stond niet opgesteld voor de heat van de relay maar had goede hoop dat ik in de halve of hele finale opgesteld zou worden. Helaas wist ons team zich niet daarvoor te kwalificeren dus bleef het in Korea voor mij bij ijstrainingen die op zich prima gingen.

In Seoul reed ik opnieuw niet in de heat van de relay. Het was een lastige rit waarin het de nodige moeite kostte om door te gaan. Gelukkig lukte het Sjinkie om in de laatste ronde twee rijders in te halen en ons naar de halve finale te rijden. Hierin werd ik wel opgesteld. We hadden afgesproken om rustig mee te rijden en in de eindfase de gaskraan open te draaien. In deze rit zorgden Sjinkie en Itzhak voor de aanvallen en Daan en ik verdedigden. In de eindfase moest ik nog een aanval binnendoor en buitenom afhouden maar dat lukte mooi. Uiteindelijk wonnen we de rit. A-finale!

Semifinal relay Worldcup Seoul 2017. Photo: Tony Chung – ShorttrackHD

In de A-finale startten we in dezelfde opstelling als in de halve. Door een toevoeging reden er vijf teams. Naar het einde toe lagen we even op kop maar ik kon niet voorkomen dat er nog een Koreaan onderdoor kwam.  Liever bij blijven dan rare dingen doen en een Penalty op lopen of vallen.  Uiteindelijk kwamen we in de laatste twee ronden nog heel dicht bij maar het werd zilver. Ook mooi en in een sterke rit met uiteraard nog wel wat verbeterpuntjes. Team USA werd derde. Ik hoop met het oog op de Spelen dat ik in deze twee ritten goed heb laten ziet dat ik voor het relayteam altijd een sterke en betrouwbare rijder ben.  De dames wonnen hun relay en na twee keer pech in Dordrecht viel het kwartje voor Yara deze keer de goede kant op met een mooie bronzen medaille op de 1000.

Silver relay Worldcup Seoul 2017. Photo: Tony Chung – ShorttrackHD

Na de Worldcup vloog het grootste gedeelte van Team Nederland naar Schiphol. Dennis, Rianne, Vlad en ik zijn met team leader Koen en fysio Florentien terug gevlogen naar China voor de Shanghai Trophy. Daar hebben we de Shanghai Tower bezocht met een prachtig uitzicht over de stad.

Shanghai Trophy
Ik reed wel lekker op de Shanghai Trophy. Dat is allemaal weer race-ervaring op hoog niveau die ik weer mee kan nemen. Op de 1000 meter won ik mijn eerste rit. De kwartfinale was een lastige rit met zware tegenstanders. Ook de snelste derde ging door en ook al ga je voor meer: dat is redelijkerwijs het hoogst haalbare. Helaas lukte het nét niet. Een paar honderdste tekort en dan is shorttrack nu eenmaal een alles of niets-sport.

Op de derde dag reden we één rit 444 meter, één rit 777 meter en een mixed relay over 2000 meter.  In de 4-laps race wist ik tot en met de laatste bocht de andere rijders voor te blijven, maar daarna werd ik van opzij aangetikt waardoor ik vlak voor de finish de balans kwijt was. Daardoor werd ik uiteindelijk derde, maar ik ben tevreden over mijn rijden. Ik kon lang vooruit schaatsen.

Op de 777 meter had ik een paar mooie inhaalacties maar ik werd ook weer terug gepakt. Uiteindelijk werd ik derde in mijn rit. Daarna hadden we de mixed relay. Ons team bestond uit Rianne, Dennis en ik, aangevuld met Deanna Lockett uit Australië. We kregen fraaie legergroene hesjes aan en werden vierde in onze rit.

Hiermee komt een einde aan een maand in Azië. Vanaf nu gaan we bouwen richting het NK, met onder andere een fietskamp op Lanzarote.  Na het NK staat het EK op het programma, dan de Spelen en uiteindelijk de WK in Canada. Ik hoop dat ik in Azië heb laten zien wat ik waard ben voor het relayteam en dat het NK ook een keer lekker gaat, zodat ik er bij die laatste drie wedstrijden ook bij kan zijn.

Android app voor wielrenners
O ja, ik heb tussen de bedrijven door ook nog een Android App ontwikkeld voor wielrenners. Over onder andere tandwielen, vermogen en CO2.  Downloaden in de Google Play Store!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.