Worldcup Dordrecht

Afgelopen weekend was de Worldcup finale in Dordrecht. Een hele ervaring met goede en minder goede ritten in een uitverkocht stadion en uiteindelijk zilver op de aflossing!

Ik mocht starten op de 1500 meter en de 1000 meter (2). In de eerste rit van de 1500 werd er wat nerveus gereden en was er op een gegeven moment een valpartij van drie rijders, waaronder ik. Ik hoopte op een toevoeging maar het werd een Penalty. Het is me nog steeds niet helemaal duidelijk waarom, maar het was wel jammer dat je op zo’n mooi toernooi alweer zo snel bent uitgeschaatst op een afstand.

Mark Worldcup Dordrecht

In de voorronde van de 1000 meter gingen ook een paar snelste derden door en het was wel een pittig ritje. Daarom ben ik flink tempo gaan maken en was het niet zo erg dat ik in de laatste ronden nog door twee rijders gepasseerd werd. Ik reed een dik PR met 1:26,098. Dat was zo’n 2,6 seconden sneller dan mijn PR uit Salt Lake City en volgens mijn zus die het had opgezocht, was het de snelste Nederlandse seizoenstijd tot nu toe.

Mark Worldcup Dordrecht

De volgende rit was weer een hele pittige. De eerste drie gingen rechtstreeks door naar het hoofdtoernooi en ik dacht dat het mogelijk was. Ik zat goed in de race met nog volop mogelijkheden toen ze bij het uitkomen van de bocht  voor me aan het klooien waren. Dat was een mooie kans om binnendoor te stappen maar toen ik dat deed, kreeg ik ineens een duw waardoor ik achteraan kwam te liggen en m’n snelheid kwijt was. Op zo’n moment is het niveau in de rit te hoog en de tijd te kort om opnieuw naar voren te komen. Het werden dus herkansingen.

Mark Worldcup Dordrecht

In de eerste rit van de herkansingen gingen de nummers 1 en 2 plus een paar snelste derden door. Het lukte me om heel gecontroleerd buitenom de tweede plek te pakken en vast te houden tot de streep. De volgende rit lukte dat opnieuw. Hierna was er nog één rit in de herkansingen waarvan alleen de nummer 1 naar de kwartfinale op het hoofdtoernooi ging. Ik reed tegen twee Italianen en een Hongaar. Het was een rit met mooie inhaalacties. aan het eind haalde een Italiaan mij binnendoor in en bracht me uit balans waardoor ik de koppositie kwijt raakte en ook de andere Italiaan onderdoor kon komen. Direct daarna had ik nog alle moeite de Hongaar van mij af te houden. Ik hoopte nog op een toevoeging voor de actie op mij, maar helaas. Een derde plek was niet genoeg en dus was ik ook uitgeschaatst op de 1000 meter.

Mark Worldcup Dordrecht

Op de relay was de eerste rit voor team Nederland een hele pittige. In deze rit was was ik nog niet opgesteld. Vlak voor het einde lagen we op de derde plek maar Sjinkie maakte in de voorlaatste bocht een mooie actie binnendoor op Jack Whelbourne. Toen gaf Jack hem echter een duwtje en gingen ze beiden vreselijk hard de kussens in. Je kon meteen zien dat het mis was en de rit werd afgefloten. Sjinkie en Jack gingen allebei met de brancard van het ijs. Rusland plaatste zich als ritwinaar voor de halve finale, België en Nederland gingen zonder tijd door en Engeland kreeg een Penalty. We hoopten dat het na wat routinecontroles mee zou vallen met Sjinkie, maar hij had drie gebroken ribben, verschillende kneuzingen en een scheurtje in zijn lever. Dit seizoen zit er helaas op voor hem.

Mark Worldcup Dordrecht

Omdat Adwin zich met griep moest afmelden voor Dordrecht, hadden we nog maar vier rijders over voor het vervolg van de relay. Het was zonder Sjinkie even improviseren wat de goede volgorde en tactiek moest zijn. Itzhak drukte mij, ik drukte Dennis en Dennis duwde Freek. We deden goed mee en ik zelf kon aan de spllts terug zien dat ik erg snelle rondetijden reed, ook al heeft Itzhak doordat hij wat lichter is een minder harde duw op mij dan de anderen. In de laatste ronden lagen we op twee toen China onderdoor kwam. We baalden flink van de derde plek, maar toen bleek dat China de laatste rijder na de streep had afgelost. Dus waren de laatste twee volle ronden niet door dezelfde rijder gereden zoals het in de reglementen staat en kreeg China een Penalty. A-finale dus!

Mark Worldcup Dordrecht

Makkelijke ritten zijn er eigenlijk niet meer op de relay maar deze finalerit was wel weer een hele zware. Zonder Sjinkie tegen Korea, Rusland en Canada. We hadden de tactiek iets aangepast. Ik drukte nu Freek en Freek duwde Itzhak. We deden goed mee en lagen tegen het einde van de rit mooi op plek twee toen ik in mijn voorlaatste beurt aan het einde van de bocht  op volle snelheid een duw van een Koreaan op mijn heup kreeg. Daardoor was de bocht niet meer te houden en ging ik de kussens in.

Mark Worldcup Dordrecht

Dennis tikte me snel af en we konden snel door maar gingen als vierde over de streep. We dachten waarschijnlijk brons te winnen omdat voor ons wel vrij duidelijk was dat Korea een Penalty zou krijgen voor de actie op mij (die Penalty moet dan nog wel gegeven worden natuurlijk). Na langdurige bestudering van de videobeelden kreeg Korea inderdaad de Penalty, maar ook Canada kreeg er één. Dus hadden we zilver! Daarmee werd Nederland tweede in het eindklassement van de Worldcup.

Mark Worldcup Dordrecht

>> REPORTAGE VAN DE NOS  <<

Het was heel mooi dat Sjinkie ook vanuit het ziekenhuis naar de hal was gekomen om ons aan te moedigen en met ons mee het ijs op kon voor de medailles. Het publiek in het uitverkochte stadion ging helemaal uit z’n dak. Na afloop moesten we ook het podium van het Clubhuis op, daar handtekeningen uitdelen en met mensen op de foto. Heel bijzonder.

20160214_183359

Uiteindelijk hebben we in ons hotel gegeten en ben ik samen met Freya die zondag ook gekomen was (ze was op het junioren NK dit weekend vierde geworden op de 1000 meter!) met Itzhak meegereden naar Heerenveen. Maandag en dinsdag hadden we in Leeuwarden samen met een paar Koreaanse rijders een 3D shoot gedaan voor Samsung promotie. Dat was ook weer een bijzondere ervaring.

Deze week pakken we al snel de trainingen weer op. We zullen binnenkort ook wel horen wat de selectie voor het WK in Seoul wordt. Daar moet Nederland het zonder Sjinkie en Daan doen. Ik denk dat ik heb laten zien een heel sterke rijder in het relayteam te zijn en dus best een goede kans maak. Even afwachten dus……

1 reactie

    • Aafke op 16 februari 2016 om 19:38
    • Reageer

    Mooi gezegd Mark! Ik ben hartstikke trots op jou en je teamgenoten!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.