WK Moskou

Afgelopen weekend was het WereldKampioenschap shorttrack in Moskou. We vertrokken de maandag er voor van ons trainingskamp in Courmayeur naar Moskou. In de aanloop naar het WK deden we de nodige ijstrainingen en hadden we ook nog tijd om iets van Moskou te zien.

wpid-img-20150311-wa0009.jpg

Het WK begon op vrijdag met de voorrondes. Op zaterdag begon het hoofdtoernooi en waren ook de eerste relays: meteen al de halve finales. Ik hoorde ’s middags al vrij op tijd dat Jeroen Otter mij zou opstellen in de relayploeg dus daarmee maakte ik mijn echte WK debuut.

We reden tegen Hongarije, Rusland en Engeland. Dat was meteen al een pittige halve finale want van Rusland en Hongarije hebben we wel vaker verloren en Engeland is soms ook een lastige tegenstander. Het was zwaar ijs maar ik reed wel lekker. Ik kon goed bijblijven en op twee momenten ook een mooie gecontroleerde inhaalactie maken. Ik werd afgeduwd door Sjinkie en gaf zelf over aan Daan.

wpid-20150316_125507.jpg

De laatste twee rondes waren zoals altijd voor Sjinkie. Freek vuurde hem in tweede positie af, achter Hongarije en Engeland zat er vlak achter. Rusland lag toen door een val al ver achterop, Hongarije blokte goed en toen Sjinkie de voorlaatste bocht in ging, kwam Engeland ineens onderdoor. Maar dat wist Sjinkie goed te herstellen in de allerlaatste bocht waarbij de Engelse rijder achter hem ook nog onderuit ging. We waren geplaatst voor de A-finale. Die zouden we samen met Hongarije, China en Korea gaan rijden,

De volgende dag werd Sjinkie eerst wereldkampioen. Op de 1000 meter haalde hij door een Penalty de A-finale niet maar daarin werden de punten voor hem gunstig verdeeld. Als Sjinkie de Superfinale over 3 kilometer won, dan had hij evenveel punten als Park en zou de langste afstand (de superfinale dus) de doorslag geven. En zo gebeurde het, op centimeters. Fantastisch voor Sjinkie en het Nederlandse shorttrack!

Inmiddels had ik gehoord dat ik ook de A-finale van de relay mocht rijden. Ik heb gezorgd  dat ik warm bleef en er klaar voor was toen het moest gebeuren. We bleven eerst wat achteraan meerijden en Ik kon weer goed meekomen. Met het  krap uitkomen van een bocht kon ik Daan een goede duw naar voren geven op het moment dat Korea viel en Hongarije naast ons zat. Daardoor pakten we vanaf de vierde positie de tweede plek achter China. En doordat Korea viel (ze vielen later nog een keer) waren we in principe zeker van een medaille.

wpid-20150316_125828.jpg

Net nadat Sjinkie de kop gepakt had, moest ik er ineens rekening mee houden dat hij iets wijder de bocht uit zou komen maar daarbij klopte de timing niet helemaal meer en hadden we niet echt  de allerbeste aflossing ooit.. Daardoor kon  China de koppositie terugpakken. Ik kon nog wel Hongarije achter me houden waardoor we op plek twee de laatste ronden in gingen. In de allerlaatste bocht lagen we op zilver en deed Sjinkie nog één ultieme poging om het goud binnen te halen. Ik dacht dat het hem ging lukken maar helaas werd hij door de Chinees te ver naar buiten gedrongen waardoor hij snelheid verloor en Hongarije nog onderdoor kon komen.  Het werd dus brons.

Dat is shorttrack; een alles of niets sport waarin de strijd vaak pas op de streep beslist wordt. Vorig WK kwam Sjinkie in de laatste bocht van plek vier naar de eerste plaats. Dit jaar vanaf plek twee naar plek drie. Erg jammer maar toch ben ik erg blij dat ik op mijn eerste WK met een medaille thuis kan komen. Zoiets zeg ik ook in het interview voor NOS Studio Sport.

Hiermee is mijn wedstrijdseizoen ten einde. Het seizoen kenmerkte zich door sterk rijden maar pech op de kwalificatiemomenten. Ik ben blij dat ik toch Worldcups mocht rijden en in Salt Lake City (bijna een Nederlands record) en Dresden (goud) kon laten zien dat ik een goede kandidaat voor het relayteam ben. We gaan straks nog wat doortrainen en dan wat bijkomen en daarna ga ik vol de voorbereiding voor het nieuwe seizoen in. Ik hoop dan nog een stap te kunnen maken richting de absolute top op weg naar de Olympische Spelen van 2018!

Aan het einde van dit seizoen wil ik ook nog even de leden van mijn Club van 100 bedanken voor hun steun, en Lindenholz voor de manier waarop ik mijn nieuwe TREK racefiets kon aanschaffen en natuurlijk Nico Brillen in Steenwijk voor de mooie Oakley sportbril.

 

2 pings

  1. […] « WK Moskou […]

  2. […] In Dresden reed Mark een ijzersterke relay en won hij zijn eerste, en gouden medaille op een Worldcup shorttrack. Kort daarna hoorden we dat Mark geselecteerd was voor de WK ploeg. Een seizoen dat nooit echt uit de verf kwam, kreeg zo nog extra glans. Zeker toen Mark in Moskou beide relayritten mocht rijden en uiteindelijk met een bronzen WK-medaille thuis kwam. […]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.