Warrige Invitationcup

De Invitationcup zit er op. Reed ik vorig jaar door lokale vermoeidheid en een verkeerde ronding geen deuk in een pakje boter; dit jaar reed ik sterk, maar helaas komt dat niet in de klassementen tot uitdrukking. Het is knap waardeloos dat er na een zomer keihard trainen en in een goede vorm, op elke afstand iets gebeurt waar je weinig invloed op hebt maar wat wel je toernooi bepaalt. Nu de top in het Nederlandse shorttrack zo breed is geworden, moeten we ons misschien gaan afvragen of een toernooi vol buitenlandse deelnemers nog geschikt is als Nederlands kwalificatiemoment. Er is op het klassement van de verschillende afstanden geen peil te trekken. Mijn klassement was na dag 1 al helemaal verpest. Gelukkig kon ik op dag 2 wel ijzersterk rijden laten zien. Ik hoop dat dit nog wat waard is voor de aanwijsplekken.

Mark Invitationcup 2016

Het begon op de 1500 meter. Ik had best een lastige heat, maar plaatste me voor de halve finale. Ik had er vertrouwen in dat de A-finale binnen bereik lag, maar werd halverwege de race op het rechte eind van opzij aangetikt door een volgens mij Engelse rijder. Dus geen A-finale, geen B- finale, maar gewoon met lege handen op de eerste afstand.

Een lage klassering op de 1500 helpt niet echt om een gunstige loting te krijgen in de rest van het toernooi. Op de 500 meter moest ik vanaf startpositie 5 starten. Er zaten wat langzamere rijders voor me waar ik eerst omheen moest terwijl ze vooraan weg reden. Alleen de eerste twee gingen door en ik kwam net te kort om daar bij te zitten. Er waren geen herkansingen dus de tweede afstand verliep door een slechte loting desastreus. Uitgeschakeld.

Mark Invitationcup 2016

Daarna kwam de 1000 meter. Alleen de eerste twee rijders gingen door. Ik verdedigde aan het einde van de rit mijn tweede positie en volgens mij deed ik dat werkelijk volgens de regels. Ook aan de kant snapte men niet waarom ik dan toch een Penalty kreeg. Op de 1000 waren er wel herkansingen, maar door de Penalty mocht ik die niet rijden. Zo ging ook de laatste afstand de mist in. het maakt dan niet uit hoe sterk en hoe fit je bent, door al die incidentjes sta je er gewoon beroerd voor. In de relay van ons team reed ik wel lekker, maar toen een teamgenoot viel en er een paar blokjes gemist werden, leverde dit ook nog een P op.

Mark Invitationcup 2016

Het mag duidelijk zijn dat ik er aan het einde van de dag flink de pest in had. Toch besloot ik de knop om te zetten. Ik kon ook niets anders meer doen dan op dag twee zo goed mogelijk rijden te laten zien, om zo nog kans te maken op de aanwijsplekken die beschikbaar zijn voor de Worldcups. Ik hoop dat de keuzeheren ook zien hoe ook de vele buitenlanders, slechte lotingen en onduidelijke jurybeslissingen invloed hebben op een klassement.

Op de zondag reed ik in de B-groep een ranking kwartfinale 500 meter die ik vrij eenvoudig won. Daarna had ik in de Dutch final een vrij pittige rit en weer startpositie 5. Maar deze liep wel goed. Ik werd niet opgehouden zoals in de heat, kon bij de start al een plek pakken, daarna twee plekken buitenom en één binnendoor en zo won ik deze rit. Eindelijk laten zien wat ik waard ben.

Mark Invitationcup 2016

Er was ook nog een Dutch final over 1000 meter. Daarin reed ik tegen drie van het RTC Friesland. Ik kon tactisch weinig anders dan op tijd de kop nemen en steeds iets te versnellen, maar kon daarmee niet voorkomen dat ik tegen het eind door twee rijders werd ingehaald.

Mark Invitationcup 2016

Ik reed als laatste ook nog de relayfinal van Nederland team A. Daan was uitgevallen en Sjinkie reed niet dus verschenen Dennis, Itzhak, Dylan en ik. We reden tegen Nederland B, en de A-teams van Italië en Kazachstan. Ik reed lekker, kon een paar keer inhalen, had goede aflossingen op Itzhak en kon en een dubbele aanval van achter binnendoor afslaan door aan de buitenkant te versnellen en weer als eerste de bocht in te gaan. We wisten deze rit te winnen, en voor mij was het fijn om net als tijdens de laatste twee WK’s en een aantal Worldcups te laten zien hoe waardevol ik kan zijn in een relayteam. Ik hoop dat mijn rijden boven het klassement een doorslaggevende rol gaat geven bij het aanwijzen van de startplaatsen voor de Worldcups. Ik kan nu niets anders doen dan de beslissing afwachten.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.