Starclass wedstrijden

Nadat mijn Invitationcup helaas de mist in ging, ging ik wel mee op trainingskamp naar Calgary, maar dus niet om de Worldcup te rijden. Toen we in Calgary waren, bleek er een Massstart wedstrijd te zijn. Mijn ouders hebben toen mijn langebaanschaatsen uit Heerenveen gehaald en naar Lara van Ruijven gebracht die ons na reisde omdat ze eerst niet fit was. Zo kon ik op mijn eigen langebaanschaatsen een 500 en een 1000 meter rijden en de International Massstart.

Calgary

Ondanks een belabberde start (het was lang geleden dat ik op klapschaatsen een start deed) reed ik een PR op beide afstanden met 38,13 en 1:13,41. In de Massstart reden Sjinkie en ik mee. Op een gegeven moment wist ik het peloton te ontvluchten. Kort voor het einde reed Harald Silovs me nog voorbij en reed ik met nog een rijder tussen hem en het peloton. Ik moest al het werk opknappen, waardoor ik op de streep net tekort kwam voor de tweede plek, maar derde was ook mooi.


(start International Massstart heren vanaf 14 minuten)

Op een zondagochtend haalden mijn ouders me van Schiphol op. Ik had die nacht vanuit het vliegtuig prachtig mooi noorderlicht gezien. ’s Avonds reden we naar Groningen voor de KNSB cup langtebaan waar ik opnieuw een massstart reed, in de A-groep. Het was koud en vochtig in Kardinge. Ik voelde me ondanks de reis wel goed, maar het vaste vizier van mijn Casco shorttrackhelm besloeg al vrij snel aan de binnenkant dus ik zag nauwelijks nog waar ik reed en wat er om me heen gebeurde. Sorry alsnog aan de rijders waar ik onderweg per ongeluk tegenop gebotst ben. Ik eindigde hierdoor ergens in de achterhoede.

 

Massstart Groningen. #mistig #speedskating #shorttrackNL #CBC #jetlag #koers 📷@hanknl

Een foto die is geplaatst door Mark Prinsen (@mark.prinsen) op

Oslo

Daarna kwam de Starclass wedstrijd in Oslo. Ik haalde op de 1500 meter de A-finale en het zag er voor mezelf naar uit dat ik die ging winnen toen kort voor het einde een rijder van achteruit een kansloze actie maakte en Tristan Navarro en mij onderuit reed. Ik kwam eerst in de kussens terecht en daarna kwam Navarro vol op me. We hebben beiden het ijs moeten verlaten. De veroorzaker ging met een rode kaart uit het toernooi. Ik heb de volgende dag nog wel geprobeerd op het ijs te staan maar dat lukte domweg niet. Ook Navarro heeft dat weekend niet meer gereden. Ik heb later die week nog voorzichtig aan ijstrainingen mee gedaan maar kon niet diep zitten en geen druk zetten. De KNSB cup in Utrecht moest ik daarom laten schieten. In plaats daarvan ben ik die dag samen met mijn vader rustig gaan mountainbiken op het mooie nieuwe parcours in de Zwarte Dennen bij Staphorst. Rustig de bloeduitstortingen uit de benen fietsen.

blauw

Ondertussen was ik weer lekker gaan trainen en ben ik de nieuwste buizen van MapleZ gaan testen. Die bevallen me erg goed, dus heb ik er nu een tweede paar bij om als reservepaar mee te nemen. We rijden inmiddels op het prachtig mooie nieuwe Thialf waar we ook een nieuw krachthonk hebben.

 

Eerste krachttraining in de nieuwe krachthal van Thialf. #shorttrackNL #training #weights

Een video die is geplaatst door Mark Prinsen (@mark.prinsen) op

Utrecht

Afgelopen weekend was de Starclass in Utrecht. Ik haalde op alle afstanden de A-finale. Op de 1500 meter kwam ik eigenlijk wat te vroeg op kop en door een misslag verloor ik wat snelheid. Daardoor kon Jens Almey net nog onderdoor komen en werd het zilver. In de 500 meter finale pakte ik vanaf de derde startpositie in de derde ronde de kop. Leon Bloemhof plaatste echter vrijwel direct een actie terug waardoor het ook op deze afstand bij zilver bleef. Daarmee pakte ik wel de leiding in het tussenklassement.
Mark Starclass A final 1000 Utrecht

Op de 1000 meter zouden Jens, Leon en ik in de finale met winst het eindklassement winnen. Mylan kon ook nog winnen maar was dan afhankelijk van de finishvolgorde van de rest. In een spannende rit ging de strijd uiteindelijk tussen Jens en mij. Ik pakte op een gegeven moment de kop maar Jens wist deze terug te pakken, waarop ik ‘m direct weer overnam. Op de streep bleek het Jens die z’n schaatsen zes duizendste van een seconde voor mij over de streep drukte.

161104_1000_finish

Deze race liep tactisch goed en het was een mooie strijd met Jens. Ik reed dit weekend makkelijk en constant dus ik ben tevreden met mijn tweede plek ook al had er meer in gezeten.

Overall Starclass Utrecht men

Die zondagavond hoorde ik dat er maandag een baanmarathon op Thialf was. Ik vind dat altijd wel leuke wedstrijden en het is mooie duurtraining dus heb ik me opgegeven. Ergens in het begin van de wedstrijd pakte ik met nog vijf rijders een ronde op het peloton.

Mark baanmarathon Thialf

Daarna won ik ook nog de tussensprint om een lekkere banketletter. Er waren nog een paar ontsnappingspogingen die ik heb aangekeken of die ik heb helpen dichtrijden. Nadat het peloton had afgesprint wist ik ook de sprint van de groep koplopers te winnen. Eigenlijk wilde ik de marathon lekker rustig rijden maar het spelletje is gewoon te leuk en het ging verder gewoon lekker.

Mark finish baanmarathon Thialf

Nu Jeroen met de NTS naar de twee Worldcups in Azië is, train ik bij Dave in het RTC. Ik denk dat ik bij deze groep blijf om me optimaal voor te bereiden voor het NK, begin januari omdat daar de tickets voor de belangrijkste wedstrijden van het seizoen worden verdeeld en daar wil ik gewoon weer staan waar ik hoor te staan.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.