NK shorttrack 2016

Dit weekend was het NK shorttrack op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Ik voelde me goed dus ik had er zin in. Na afloop kan ik zeggen dat ik tevreden kan zijn met mijn rijden want ik haalde op alle drie afstanden de A-finale, maar dat ik graag wat meer punten had gehaald. Met de puntenverdeling was het een raar toernooi. Door de afmeldingen van Sjinkie en Daan konden meerdere rijders uit onze lichting ineens een tweede of derde plek pakken en die schoten door de puntentelling in het shorttrack dan meteen omhoog in het klassement.

Ik begon op de 1500 meter met een sterke halve finale. Alleen de eerste twee gingen door en daar waren meerdere rijders toe in staat. Ik heb ervoor gekozen om op tijd de kop te pakken en dan steeds langzaam te versnellen en deze tactiek pakte goed uit. Ik won de rit en plaatste me dus voor de A-finale. In die rit lag ik mooi voorin maar moest ik vlak voor het einde m’n derde positie prijs geven. Ik werd dus vierde.

Mark NK shorttrack

Daarna reden we de 500 meter. In de eerste rit moest ik vanaf positie vijf starten maar ik wist de rust te bewaren en achter Freek als tweede te finishen dus was ik door naar de halve finale.  In die rit moest ik ook een inhaalactie plaatsen om achter Daan de A-finale te bereiken. In die rit reed ik een nieuw PR met 42,393. In de A-finale moest ik weer vanaf positie 5 starten. Die rit liep al raar toen die eerst onnodig werd afgefloten. Daarna moesten we wachten op een transponder die los zat maar eindelijk gingen we los. Ik hoopte dat er voor me wat zou gebeuren waardoor ik een plekje kon pakken maar volgens mij gebeurde er niet zoiets. Bovendien hadden ze erg veel water in de bochten gegieterd dus mijn hele bril zat vol spetters dus ik zag ook bijna niks. Het bleef dus bij een vijfde plek.

Mark NK shorttrack

In de heats van de 1000 meter maakte ik bij het uitkomen van de bocht een misslag waardoor ik van de kop naar de derde plek terug viel, maar de eerste vier gingen door dus dat leverde geen problemen op. De halve finale was een sterk bezette rit. De eerste twee gingen door plus één snelste derde van twee ritten. Ik nam al op tijd de kop om wat tempo te maken want een tweede plek was lang niet zeker. Eerst kwam Freek langs en op het eind kon ik Dylan niet goed blocken maar als snelste derde bereikte ik toch de A-finale. In deze rit lag ik mooi op koers voor een mooie klassering toen Dylan en ik op het rechte eind in elkaar haakten en vielen. Ik was als eerste weer op en werd dus nog vierde maar van deze rit baal ik echt flink want hier had veel meer in gezeten en finalepunten zijn kostbaar.

Mark NK shorttrack

Tot slot reden we nog een Superfinale over 3000 meter. Het was een hele strijd tussen alle concurrenten. Uiteindelijk werd ik derde in deze rit. In het eindklassement had ik Dylan achter me weten te houden, maar Itzhak stak me net voorbij. Daardoor werd ik zesde overall terwijl top 5 met het oog op de kwalificaties voor het EK het doel was geweest. Dan rijd je dus wel drie A-finales maar pak je net te weinig punten terwijl anderen wel profiteren van de afwezigheid van Sjinkie en Daan. Zo maken een paar uitschieters tussen jongens van allemaal een vergelijkbaar niveau ineens een groot verschil.

Ik hoop nu dat bij het verdelen van de tickets voor de komende internationale wedstrijden door de keuzeheren ook gekeken wordt naar het totaalplaatje want natuurlijk accepteer ik de reglementen en de puntentelling van het shorttrack, maar naar mijn eigen gevoel is mijn zesde plek niet helemaal representatief voor mijn rijden van dit weekend. Maar dat heb ik niet in de hand. Ik ben in ieder geval zelf blij met hoe ik weer volop de strijd aan kon gaan na een seizoen dat begon met oververmoeidheid en een hersenschudding.

Anke reed ook wel een goed NK. Ze heeft door het oppakken van haar studie wat minder getraind en op de langere afstanden kwam ze wat inhoud tekort. Maar op de 500 meter haalde ze nog brons bij de dames A-junioren.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.