NK massstart en shorttrack

Het NK Massstart

De dag voor oudjaar reed ik het NK Massstart op Thialf. Het was een mooie race waarin af en toe wel flink geduwd en getrokken werd. Onderweg koos ik twee keer een positie waarna ik een hand op m’n schouder kreeg en vier plekken achteruit geduwd werd. Kort voor het einde besloot ik een aanval te plaatsen in de hoop dat ik werd overgenomen en dan mee kon. Ik kreeg achter mij Jan Blokhuizen en Sjinkie mee maar toen kwam de trein van de favorieten onderdoor.

Mark NK Masstart

Toch was het een mooie race waarin Sjinkie en ik hebben laten zien dat shorttrackers ook op klapschaatsen goed mee kunnen komen. Hier de samenvatting van de NOS: http://nos.nl/video/2150812-nk-afstanden-massastart-m.html


Het NK shorttrack

Link reportage NOS: http://nos.nl/artikel/2152060-hoogerwerf-verrast-knegt-en-breeuwsma-op-nk-shorttrack.html 
(ik rijd in het oranje hesje)

Afgelopen weekend was het NK shorttrack. Vanwege de ijzel hadden we extra reistijd ingepland maar het viel reuze mee dus we waren vroeg in Amsterdam. We hadden een vrij kort programma met voorrondes op zaterdagmiddag en gingen zondag verder.

Ik haalde op zaterdag alle volgende rondes, waaronder de A-finale 1500 meter. Een vervelend moment was er wel in de kwartfinale 500 meter. In de vierde ronde van een race waarin Itzhak en ik ons zouden plaatsen voor de halve finale, werd de wedstrijd per ongeluk afgeschoten doordat een starter met het pistool bezig was. We moesten direct weer starten wat een zware race opleverde. Itzhak en ik plaatsen ons wel voor de halve finale, maar elk met een slechte tijd. Daardoor moesten we allebei in onze halve finale rit  van positie 5 starten, wat op dit niveau erg lastig wordt.

Mark NK shorttrack 2017

Op de zondag reed ik in de A-finale 1500 meter naar de zesde plek. Ik miste op een of andere manier wat scherpte want naar mijn idee waren de benen goed genoeg om er meer uit te halen. Op naar de volgende rit dan maar: een lastige 500 meter halve finale vanaf positie 5.

In deze rit ging ook de snelste derde door en ik kon in de laatste bocht met een mooie actie net nog Dennis inhalen en plek 3 pakken. Maar dat moest echt onderuit de tenen komen en daarbij raakte mijn schoen het ijs waardoor ik alsnog kansloos de kussens in hing. Dennis ging als snelste derde door naar de A-finale, dus ik was er dicht bij. In plaats daarvan werd het de B-finale. vanwege mijn val en slechte tijd weer vanaf positie 5. Ook in die rit wist ik me naar voren te werken maar liep ik bij een inhaalactie helaas een penalty op. Toch echt flink balen hoe dat afschieten van de rit in de kwartfinale doorwerkt voor je klassement.

Op de 1000 meter wist ik door te dringen tot de A-finale. Omdat ik in de 1500 meter finale voorin reed en me aan het eind werd ingehaald, koos ik er nu voor om van achter uit te beginnen en te kijken of ik aan het eind zelf inhaalacties kon plannen. Halverwege de race gingen  Dennis en Sjinkie de kussens in. Ik moest een heel klein momentje inhouden en dat was precies genoeg om de aansluiting te missen om de strijd nog aan te kunnen gaan met Daan en Dylan. Met de bronzen plek steeg ik van de achtste naar de vijfde plaats in het tussenklassement.

Bronze medal at the 1000m today. Overall 5th at the Dutch Shorttrack Championships. #shorttrackNL #Maplez #schaatsen 📷@hanknl

Een foto die is geplaatst door Mark Prinsen (@mark.prinsen) op

In de Superfinale werd ik vierde. Aan het eind zat ik mooi vooraan maar in de laatste ronde had ik een kleine misslag, waardoor ik nog twee rijders onderdoor kwamen. In het eindklassement werd ik daarmee vijfde. Ik denk dat met alle voorvallen van dit weekend veel rijders balen van ritten en dat alleen Dylan als verrassende winnaar helemaal blij is. We reden nog een relay met mixed teams die wel lekker liep. Toch jammer dat er geen NK relay voor clubteams meer was, want ik denk dat we als Shorttrackclub Thialf met Sjinkie, Daan, Dennis en mij een team op het ijs hebben dat ook het sterkste is om op een WK te kunnen winnen.

Na de dopingcontrole ben  ik met de familie Schulting naar Heerenveen gereden. Volgende week fietsen in Italië en dan hopen dat ik bij de Worldcup selectie zit en langs die route weer het WK kan halen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.