Koersen en afstuderen

Eerst maar even melden dat ik vorige week een goed eindgesprek heb gehad voor mijn afstudeerstage bij Accell.  Deze week de stage zelf nog afronden en dan ben ik officieel werktuigbouwkundige. Ik weet nog dat het de KNSB en NOC*NSF een paar jaar geleden niet lukte om mij naast het shorttrack een studie te laten volgen. Ik ben toen gewoon maar zelf begonnen. Mede dankzij de prettige medewerking van school en docenten is het me gelukt om naast alle trainingen en wedstrijden uiteindelijk mezelf alle lesstof eigen te maken en aan alle verplichtingen te voldoen om straks het diploma in ontvangst te mogen nemen. Dat betekent dat ik nu ook op zoek kan naar een interessante baan. Ik heb al een paar gesprekken lopen waarin ik ook probeer te achterhalen hoeveel ruimte werkgevers bieden om het werk te combineren met mijn sport. Leuk om te melden dat vier dagen later ook mijn zus Anke haar eindgesprek had en nu gezondheidszorgtechnologe is.

Dan de koersen. De afgelopen periode reed ik het DK Noord op de VAM berg, de tweedaagse in Roden, de Omloop van Bedum en het NK Elite zonder contract in Dongen.

Vorig jaar won ik het DK bij de amateurs. Dit jaar bij de Elite voelde ik me ook sterk.  Het was mooi weer en behoorlijk warm . Ik wilde de koers op de VAM berg hard maken en heb continu aangevallen. Vanaf ronde 3  ben ik bijna alleen maar vooruit geweest. Tegen het eind was ik met nog iemand weg en kwamen er twee achterop. Dat bood een prachtige uitgangspositie om de koers te kunnen winnen, maar in de voorlaatste ronde kreeg ik ontzettende steken in m’n zij en kon ik niet meer verder fietsen. Ik moest even aan de kant staan. Misschien heb ik toch wat te weinig gedronken/gegeten met deze warmte. Jammer, maar de vorm was goed en ik heb me goed laten zien.

Daarna kwam de tweedaagse in Roden. We reden eerst een ploegentijdrit. Dat ging wel goed. Jammer dat Ruben halverwege lek reed en we de laatste 10 km met z’n vieren moesten rijden. Ik reed 362W avg.

Later deze dag was het criterium in Roden. Precies een jaar geleden na mijn winst in Sardinië werd het mijn eerste Elite overwinning! Er stond een groot peloton aan de start en ik moest achteraan opstellen. Het tempo lag ontzettend hoog. Ik heb geprobeerd zo zuinig mogelijk naar voren te rijden. Met nog 35 km te gaan  ben ik mee gesprongen met een ontsnapping en zo kwam ik in een driepersoons kopgroep met Remco Schouten en Sjors Dekker. De samenwerking was erg goed en het tempo van het peloton werd flink verstoord door Ruben, Henk en Guillaume en de ploeg van een medevluchter. Lange tijd reden we op zo’n 30 seconden voorsprong, maar in de laatste ronden liep het peloton hard in. We bleven aardig doorrijden en ik kon het mooi afmaken in de sprint.

Mark koers

Mark koers

De volgende dag reden we de klassieker van Roden. Het was mooi fietsweer met hier en daar ook nog wel wat wind. In het begin was het behoorlijk dringen voor een goede positie met een aantal valpartijen als gevolg. Ik heb niet teveel risico genomen en geen energie verspild. De gravelstroken waren aardig tricky, maar waren in de latere ronden beter uitgereden. Henk reed vooruit en hieruit ontstond de kopgroep. Toen ben ik naar voren gereden en heb mooi rustig op de kop van het peloton getoerd. In de laatste 7 km kwam er nog een mooie aanval van Adriaan en hij bleef het peloton knap voor. Ruben trok de sprint aan en ik won de pelotonsprint ruim. Het was een mooi weekend voor Cycling Team Fryslân en we zijn weer iets gestegen in de ranglijst van het clubkampioenschap.

De volgende koers was in Bedum. Vorig jaar was ik daar vierde en mocht ik na afloop mee doen met een derny race. Het was een dag na mijn afstuderen en ik voelde mijn benen nog wel van afgelopen weekend in Roden. Tijdens de race heb ik niet te gek gedaan en gegokt op een pelotonsprint. We waren met CTF continu goed voorin vertegenwoordigd. Af en toe waren er wel wat kopgroepjes, maar niemand kwam echt weg. In de finale werd het tempo op kop hoog gehouden door Adriaan en Henk. In de laatste ronde was er een aanval van iemand. Ik heb de eindsprint zo gemikt dat ik net voor hem als eerste door de laatste bocht ging en de rest daar achter klem zat. Ik verschakelde me nog even, maar kon gelukkig met een paar centimeter voorsprong de overwinning binnen slepen in een nieuw parcoursrecord!

Mark koers

De volgende koers was het NK voor Elite zonder contract in het Brabantse Dongen. Het was stralend weer en met rond de 30 °C. erg warm. Rutger ging in de eerste ronde onderuit en kon helaas niet verder fietsen. De koers verliep prima tot er na ca. 100 km. een valpartij was op de kasseistrook. We zaten daar lang achter vast, waardoor het peloton in stukken brak en alles uit elkaar reed.

Mark koers

Ik heb aardig hard mee gewerkt om terug te komen. Dat leek te gaan gebeuren, maar ik miste na 30 km achtervolgen de aansluiting op de kasseistrook.  Later bleek dat ik voor een leegloper had en een slag in m’n wiel. Dat zal niet echt hebben geholpen. Henk kwam er wel bij en Adriaan zat er nog. Ik heb nog één ronde zelf door gereden maar ben toen afgestapt.

Mark koers

Meer zat er op het NK niet in helaas. Deze koers verliep voor mij wat ongelukkig. Nu tijd voor wat rust en herstel en dan op naar de Meerdaagse!

KLIK HER voor foto-album NK Elite zc

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.