Het seizoen zit erop

Het seizoen zit er op. Tijd om even terug te blikken op de laatste maanden waarin veel gebeurd is, en om vooruit te kijken naar volgend seizoen. Met als afsluiter mijn beslissing over mijn shorttrackcarrière.

Niet geselecteerd voor de Olympische Spelen

Vanaf het moment dat ik op mijn 13e door de KNSB werd opgenomen in het Masterplan voor de Olympische Spelen 2018 en twee jaar later de uitnodiging voor Jong Oranje kreeg, heb ik alles gedaan om Pyongchang te halen.

Mark shorttrack

Ik denk in alle eerlijkheid dat ik er ook bij had moeten zijn voor de relay, maar de selectiecommissie besliste anders. Ik heb toen meteen aan Jeroen Otter gevraagd waarom ik niet bij de Olympische selectie zat, nadat ik had laten zien dat ons relayteam met mij in de semifinal en finale van de Worldcup Seoul duidelijk sterker was dan zonder mij in de heats van Shanghai en Seoul. Ik kreeg daarop het antwoord dat ze toch voor de andere opstelling kozen omdat ze hoopten op een langzame, tactische race. Ik heb dat niet kunnen begrijpen., en velen met mij niet. Als eerste omdat ik zelf denk dat je sowieso altijd je sterkste team moet meenemen en ook omdat te verwachten was dat het een snelle race zou worden. Elk team zal namelijk Sjinkie in de laatste ronden op achterstand en al vermoeid willen hebben. Helaas is dat ook precies wat er in Gangneung gebeurde. Als je bij voorbaat al de keuze moet maken om anders te gaan wisselen dan moet de keuzecommissie volgens mij wel voelen dat in december verkeerd is gekozen. Erg jammer voor het team  maar zeker ook een keihard besef voor mij.

Gemotiveerd en in vorm blijven

Nadat ik in december deze teleurstelling te verwerken kreeg, ben ik door blijven trainen omdat er altijd nog en kans bestond dat iemand van de ploeg geblesseerd zou raken. Niet dat ik daarop hoopte, maar het was voor mij een laatste strohalm om alsnog de Spelen te halen.

Mark

In januari op het NK in Thialf kon ik het echter niet meer opbrengen om nog het beste van mezelf te laten zien en vol de strijd met de anderen aan te gaan. Er viel voor mijn  gevoel niks meer te winnen. Ik haalde de A-finale van de 1500 meter. Daarin heb ik nog één keer de knuppel in het hoenderhok gegooid door meteen volle bak weg te rijden. Het resultaat maakte me niet zoveel uit,  dus dan maar wat leuks er van proberen te maken. Helaas reageerden de anderen meteen en daarna heb ik de race laten lopen. Ik werd door een Penalty één na laatste in de rit en daarna heb ik me afgemeld voor de rest van het NK.

Ik heb hierna overlegd dat ik geen shorttrackwedstrijden meer ging rijden maar een paar marathons. De  resterende shorttrackwedstrijden voelden voor mij na het missen van de Olympische Spelen als spek en bonen en gaven mij weinig stimulans om in vorm te blijven voor mijn reserverol.

Mark

Door marathons te gaan rijden, had ik toch nog een trainingsdoel. Ik reed een leuke marathon bij de B-rijders in Groningen waar ik de goede ontsnapping miste, maar toch een mooie uitslag reed. Tussen de A-rijders op de Coolste Baan van Nederland en later op de Jaap Edenbaan waren de benen goed, maar het ging zo hard dat ik geen kans kreeg om mijn rug tussendoor even te rechten en dat was ik niet gewend. Een goed leermoment dus en iets om aan te werken. Ik wil proberen wat meer marathons te rijden. Ik vind ze leuk om te rijden en een goede manier om in vorm te blijven.

Ondertussen tijdens de Olympische Spelen was ik gevraagd als commentator bij Eurosport. Ze zeiden dat ik het goed wist uit te leggen en het was leuk om te doen, al had ik liever zelf als motor van het relayteam in Gangneung op het ijs gestaan.

Wielrennen

Half februari reed ik mijn eerste wielerwedstrijd van het jaar, in Sneek. Ik reed actief mee met een (mislukte) ontsnapping en het terug halen van anderen en sprintte op het eind naar de winst.

Mark

Een week later in Leeuwarden pakte ik met een aantal anderen een ronde voorsprong en reed ik daarna opnieuw met een ploegje vooruit. Een halve kilometer voor het einde sprong er nog iemand weg. Die heb ik bijgehaald, maar ik kon niet voorkomen dat uit de groep rijders die achter mij aan reed, er één nog voorbij kwam. Maar een tweede plek in mijn tweede wielerwedstrijd was ook netjes.  De derde wedstrijd zat ik in Montreal, de vierde won ik, en de finale moest ik helaas missen vanwege de wintersport. Overall tweede in de voorjaarscompetitie. Ik vind ook wielerwedstrijden leuk om te doen en het is een mooie intensieve trainingsvorm om kracht en conditie op peil te houden.

Genieten op natuurijs

Ondertussen kregen we ook nog een week strenge vorst en heb ik ook nog een keer vroeg in de avond een heerlijk rondje door de Wieden bij Wanneperveen en door Giethoorn gereden. Dat is het echte grote genieten van het schaatsen.

 

Natuurijs Giethoorn


Het WK shorttrack in Montreal

Op 6 maart hoorde ik dat ik was geselecteerd voor het relayteam van het WK in Montreal. Een mooie afsluiting van het seizoen, al maakt het het missen van de Spelen niet goed. Hoe dan ook; mooi dat ik op deze wedstrijd nog één keer mag laten zien wat ik waard ben. In de semifinal van de relay hadden we een hele zware rit. Hij was tegen China, Canada en Hongarije volgens mij een zwaardere rit dan de finale. Hoewel we wel een paar schoonheidsfoutjes hadden, wisten we het tempo er flink in te houden en met een tweede plaats bereikten we de A-finale. In die rit koos Jeroen voor Adwin, en om hem de laatste beurt over te laten slaan waardoor Sjinkie, Daan en Itzhak hun laatste beurt een halve ronde extra moesten rijden. Adwin reed goed, maar de keuze van Jeroen voor de laatste ronden pakte slecht uit.  In die fase van de race verloren we de aansluiting waardoor we vierde werden op het WK. Zo jammer, want een medaille had er zeker in gezeten.

Ik hoop dat ze nog een keer terug kijken op de ritten die dit seizoen wel goed gingen, en wie er toen reden. Met een lichte  rijder in het team, ben ik volgens mij en ook anderen de rijder met de meeste power en het uithoudingsvermogen om na zijn lichte duw elke keer opnieuw de vaart er in te krijgen en de snelheid door te geven aan de volgende rijder. Mijn statistieken zijn goed (in al mijn Worldcup relay-ritten van de afgelopen twee seizoenen minimaal top2) , maar helaas waren de keuzes steeds anders. De vraag  “wat als….” moet ik echter los laten, want je hebt er niks aan. Tijd om vooruit te kijken en nu eerst mijn studie af te ronden. In een interview van 9 maart met de Steenwijker Courant staat het wel duidelijk omschreven (klik op de afbeelding voor volledige grootte):

Een paar dagen skiën

Na het WK zijn we met mijn ouders, zus Anke en mijn vriendin Freya een paar heerlijke dagen wezen skiën. We hebben eerst een dag in Steinach geskied, daarna een dag in Racines, toen weer twee dagen en Steinach en als laatste een heerlijke dag op de Stubaigletscher.

Het weer werd in deze dagen steeds mooier. Ik heb lekker even alles van het afgelopen seizoen los kunnen laten en na kunnen denken over mijn topsportcarrière.

Hoe nu verder?

Ik ga me nu dus eerst richten op het afronden van mijn studie Werktuigbouwkunde. Ik wil geen behaalde studiepunten kwijt raken, graag mijn diploma op zak hebben en ook moet ik rekening houden met de duur van mijn studiefinanciering.  Ik loop inmiddels een hele leuke stage met beeldherkenning bij  ZiuZ.

Ik heb inmiddels een evaluatiegesprek gehad met Jeroen Otter en Wilf O’Reilly en hen aangegeven dat ik niet verder ga met shorttrack. Ten eerste dus vanwege de keuze voor mijn studie. Ten tweede omdat ik geen behoefte meer heb om alles opzij te zetten en dat er dan toch voor anderen wordt gekozen ook al ben ik de sterkere rijder. En tenslotte omdat ik, ondanks dat ik op het WK top 8 van de wereld ben geworden, geen A-status heb verdiend die het wat makkelijker had gemaakt om het ook financieel rond te krijgen. Opnieuw een rare beslissing. Als de voorkeuren van de KNSB zo duidelijk op andere rijders liggen, dan ga ik gewoon wat anders doen. Ik heb een mooie tijd gehad waarvoor ik iedereen wil bedanken; vooral mijn teamgenoten, de staff en niet te vergeten mijn ouders en familie als trouwste supporter.  Ik heb inmiddels een aanbieding van een marathonploeg en ben lid van een wielerclub, dus ik ga mijn plezier in andere sporten zoeken. De blik kan vooruit en het wordt een mooie toekomst!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.