Bormio 2013

Van donderdag t/m zondag reden we de Alta Valtellina Trophy in het Italiaanse Bormio. Dat is een wedstrijd voor alle categorieën met een heel sterk deelnemersveld en geen all-final systeem. Dat betekent dus dat je op een afstand uitgeschaatst bent als je voor de halve finale niet door bent.

We vlogen op donderdag naar Milaan. Het was mooi weer en hadden een prachtig uitzicht op de besneeuwde Alpen. Vanaf Milaan gingen we met busjes naar Bormio.

Bormio_vliegtuig

Instagram door Dennis Visser

Het toernooi begon niet zo goed voor me. Normaal zou ik zonder heel veel moeite de heat 1500 meter doorkomen, maar ik werd door een Rus achter me naar voren gedrukt en gehaakt door de rijder voor me. Ik viel en was daarmee dus uitgeschaatst op de 1500 meter.

Door een slecht tussenklassement krijg je ongunstige lotingen voor de volgende afstand. Ik had een moeilijke heat 500 maar ik wist me mooi naar voren te schaatsen en in een hoge 42’e er was ik door. Daarna kreeg ik een nog zwaardere kwartfinale. Startte op 3 en ging ook als derde de bocht in maar twee rondjes verder lag ik op plek vier en toen brak het ijs onder mijn schaats weg. Daarmee zat ook deze afstand er op en door de val zonder PR. De drie andere rijders in mijn rit reden allemaal lage 42’ers.

Op de 1000 meter ging het beter. Ik won de heat en de kwartfinale en in een heel mooie en spannende halve finale werd ik tweede achter Sjinkie die voor het eerst na zijn blessure en operatie weer een wedstrijd reed.

(beelden met de mobiel vanaf de livestream op tv)

In de finale lag ik kort voor het eind derde achter Sjinkie en een Rus en een Rus achter mij was al los gereden. Toen de Rus voor me een misslag maakte, dook ik in het gaatje maar dat was toch te klein. Ik kwam teveel achterop en viel. Achteraf had ik misschien beter een half rondje kunnen wachten om een aanval op de tweede plek te plaatsen, maar dat weet je pas achteraf. Toch een mooie vierde plek en door de finalepunten mocht ik ook de Superfinale 3000 meter rijden.

Bormio_Mark-op2_fotocredits_Massimo Gurini

Foto: Massimo Gurini

We stonden met zes rijders in de Superfinale. Het ging erg hard. Na de tussensprint op 9 ronden kon ik buitenom naar voren bij Sjinkie aansluiten. Daarna gingen er twee rijders vooruit en raakten we twee rijders kwijt. Ik finishte als vierde, direct achter Sjinkie. We reden zo’n 2 seconden boven het Nederlands record.

De aflossing reed ik met Itzhak, René en Sjinkie. Adwin was op de tweede dag vervelend gevallen en reed niet meer. Ik hoop dat hij snel weer herstelt. Wij hadden een valpartij in onze relay en vergaten voor de laatste twee ronden te wisselen waardoor we derde werden.

Het was een mooie en leerzame wedstrijd. Ik baal ervan dat ik op de 1500 en 500 meter zo snel was uitgeschakeld maar ik heb het op de 1000 meter en in de superfinale goed gedaan. Op naar de volgende wedstrijd en steeds beter worden! Ook Anke heeft dit weekend goed gereden en veel geleerd.

1 ping

  1. […] Mark reed dit weekend in Bormio. Hij had wat pech op de 1500 en 500 meter maar heeft heel goed gereden op de 1000 meter en in de Superfinale over 3000 meter. […]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.